In november 2005 heb ik deze Auto Rekord uit 1938 gekocht. Deze trekkers zijn vrij zeldzaam geworden.  Toen ik de foto's voor het eerst zag schrok ik wel even. We laten u even mee "genieten"

Holder Auto Rekord bij aankoop:

   

Naast vooral roest kregen we bij deze trekker ook houtwormen mee dacht de familie. Gelukkig hebben ze me niet kunnen overtuigen en heb ik de trekker toch gekocht.
De trekker was namelijk wel compleet, erg belangrijk want als er een onderdeel mist maak je niet zo makkelijk iets na als je geen voorbeeld hebt. De motor zat vast, gelukkig viel dit achteraf mee. Na een nachtkruipolie op de zuiger kon ik de cilinder vrij gemakkelijk demonteren. De cilinder is hierna gehoond.
De aandrijving van deze trekker is ook vrij interessant. Op de assen die uit het differentieel komen zitten tandwielen. Deze tandwielen drijven weer een groot tandwiel aan waar de wielen op gemonteerd zijn.

           

Zoals te zien was de nodige roest dus aanwezig. Om dit te verwijderen hadden we dus of veel roestborstels nodig of moesten we kijken of we iets anders konden doen. Omdat het frame van deze AR voornamelijk is opgebouwd uit U-profielen kan je met een gewone komborstel ook nog eens slecht in alle hoekjes komen. Daarom is besloten om het frame te zandstralen. Wat wel met zich meebracht dat de versnellingsbak, differentieel en pomp van het frame gedemonteerd moesten worden. Nu zijn er van de meeste trekkers wel onderdelenboeken te verkrijgen. Helaas waren ze bij Holder in 1938 nooit op het idee gekomen dat er in 2006 iemand zou zijn die een trekker van dit merk ging restaureren en dus een boek nodig zou hebben. Dus was het nodig om dan zelf maar een onderdelenboek (lees veel foto's) te maken.

                   

     

Nadat alles gestraald was werden alle onderdelen in de zinkspray gezet. Zodra alle onderdelen klaar waren werden deze eerst in de grondverf gespoten en vervolgens in de kleur gespoten. De kleur hebben we hetzelfde gekozen als de Holder Pionier, de trekkers zijn ongeveer van het zelfde bouwjaar. Van de Pionier hebben we een monster genomen en dit na laten maken.

           

Zo ziet de AR er op het moment uit.